lunes, 31 de marzo de 2008

Els ecosistemes acuàtics


Són aquells en els que els animals i les plantes viuen i es relacionen amb el éssers vius en l’aigua.

Depenent del tipus d’aigua podem definir diferents tipus d’hàbitats acuàtics: d’aigua dolça i d’aigua salada.

Si tenim en compte altres factors abiòtics, podem fer la següent subdivisió:

  • Els ecosistemas d’aigua dolça es divideixen d’acord amb la renovació d’aigua: aigua estancada, com les llacunes i els llacs, i aigua que corre, com els rius.
  • Els ecosistemes d’aigua salada es dividiesen d’acord amb la profunditat de les aigües: costa, mar poc profunda i alta mar.

Els ecosistemas d’aigua poden consisderar-se un dels més importants de la naturalesa i la seva existencia depen totalment del règim que tinguin.

Així, les principals adaptacions dels animals i vegetals estaran dirctament relacionades amb les característiques físiques de l’aigua.


Adaptacions


Són mecanismes mitjançant els quals els organismos fan frent a les tensions i pressions del seu medi ambient.

Els organismes que s’adapten al seu ambient són capaços de:

  • Obtenir aire, aigua, menjar i nutrients.
  • Fer frent a les condicions físiques com la temperatura i la llum.
  • Defensar-se dels seus enemics naturals i predadors.
  • Reproduir-se.
  • Respondre als canvis del seu entorn.
  • Seguir transmetent la característica adquirida dels seus progenitors per que la adaptació sigui cada vegada més constant.

Tipus d’adaptaciones:

  • Morfológica o estructural: com la sustitució de fulles per espines en els cactus per evitar la pèrdua d’aigua.
  • Fisiológica o funcional: com les glàndules de sal en les iguanes per eliminar l’excès de sal en el seu cos.
  • Etológica o de comportament: com la danza de corteig de moltes aus per atraure a l’hembra i reproduir-se.










  • Productors: juncs i algues microscópiques y macroscópiques que a través de la fotosíntesi transformen la matèria inorgánique en matèria orgànique.
  • Consumidors:
    • Primaris: en aquest cas són les libélules que no només s’alimenten de productors sino que tambè utilitzen l’agua per reproduir-se. Un altre exemple és el zooplancton.
    • Secundaris: en aquest cas són els peixos petits i les ranes. Aquests s’alimenten dels consumidors primaris.
    • Terciaris: en aquest cas són els peixos grands i les aus rapaus, són els anomenats super depredadors, que s’alimenten dels consumidors secundaris.

  • Descomponedors: consten d’uns descomponedors que descomponen la matèria orgànica morta i d’uns transformadors (bacteries) que transformen la matèria orgànica morta en matèria inorgànique. Aquesta serà transformada en matèria orgànica per els productors i així s’iniciarà un altre cicle.

No hay comentarios: